czwartek, 28 maja 2020

Światowy Dzień Hamburgera
28 maja 2020r.

 Różne oblicza bułki z kotletem:) 

Nie ma chyba nikogo, kto chociaż raz w życiu nie spróbowałby hamburgera. 
Ta najsłynniejsza na świecie kanapka mająca dziesiątki odmian i wariacji i miliony fanów, doczekała się nawet swojego święta. 28 maja obchodzimy światowy dzień hamburgera. Aż trudno uwierzyć, że historia tego kulinarnego klasyka rozpoczęła się dopiero na początku XX wieku.
Skąd wziął się hamburger? 
Danie, które powszechnie jest uważane za symbol Ameryki swoim rodowodem sięga niemieckiego Hamburga. W krótkim czasie stało się jednym z najczęściej serwowanych posiłków na nowojorskim nadbrzeżu. Po raz pierwszy w amerykańskiej restauracji hamburgera podobnego do dzisiejszego przygotowano w 1838 roku, natomiast pierwsza prasowa wzmianka o "Hamburg steaku" opublikowana została dopiero 50 lat później. Jednak prawdziwa rewolucja nastąpiła na początku XX wieku, kiedy to garncarz Fletcher, który prowadził bar w Teksasie, zaproponował swoim gościom mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem.


Klasyczny hamburger, czyli wołowy, mielony kotlet grillowany, plasterek sera, sałaty, pomidora lub korniszona z dodatkiem musztardy i majonezu to dziś tylko podstawa do wielu smakowych wariacji – spotkamy burgery z dodatkiem karmelizowanego buraka, gruszki, a nawet pomarańczy. Częstym dodatkiem jest także ser feta, rukola, 
ser pleśniowy, pieczona dynia, pesto lub śliwki.  
Smak klasycznego hamburgera przełamany wyszukanymi dodatkami jest zaskakujący i daleki od wspomnienia z sieci fast food. To prawdziwa poezja smaku.

A oto kilka ciekawych faktów o burgerze:

Przeciętny Amerykanin jada hamburgera trzy razy w tygodniu,
co daje łącznie14 milionów hamburgerów rocznie.
Gdyby ustawić je jeden obok drugiego mogłyby okrążyć kulę ziemską aż 32 razy.

Rekordowy hamburger został przyrządzony w 1982r.w mieście Rutland,w Północnej Dakocie.Przygotowaniem rekordowego burgera zajmowało się aż 10 000 osób,a sam kotlet ważył 
aż 1628 kilogramów.

Najdroższy burger został sprzedany na aukcji dobroczynnej 
i kosztował 10,000 dolarów,był doprawiony truflami i płatkami 
24-karatowego złota.


Obecnie ta potrawa jest popularna na całym świecie.
W Polsce od niedawna możemy również zauważyć zwiększone zainteresowanie burgerami i coraz częściej powstają restauracje serwujące specjały kuchni amerykańskiej. 


Najlepszym sposobem na celebrowanie święta burgera, będzie zjedzenie tego wyśmienitego dania. A gdzie znaleźć najlepszego hamburgera w mieście? Oczywiście w swojej kuchni!
Namówcie swoją rodzinkę do świętowania Dnia Hamburgera  w swoim domu. Przygotujcie hamburgera wg swoich pomysłów. Mniam pychota!


Przepis na zdrowego,domowego hamburgera

Składniki:

  • 4 bułki z ziarnami
  • ok. 350 g mięsa mielonego
  • 4 większe plasterki sera żółtego
  • 1 pomidor
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 średnie cebule
  • garść rukoli
  • sałata lodowa
  • majonez, ketchup
  • sól, pieprz,bazylia, oregano
  • bazylia świeża, pietruszka
  • masło lub oliwa/olej 

                                                                                                         

Jedną cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle.Następnie dodajemy ją do mięsa mielonego wraz z przyprawami: solą, pieprzem, bazylią, oregano, pietruszką. Formujemy kotlety- nie za duże; każdego kotlecika spłaszczamy dłonią. Drugą cebulę kroimy w plastry i lekko podsmażamy na patelni. Pomidora i ogórki kroimy w plasterki. Bułki przekrawamy wzdłuż i każdą cześć podgrzewamy na ruszcie opiekacza. Rozgrzewamy patelnię z odrobią tłuszczu i smażymy kotlety przez około 2- 3 minuty na złoty kolor. Pod koniec smażenia kładziemy na nie po plasterku sera żółtego (ma się rozpuścić na nim). Po usmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Na dolnej części bułki układamy liść sałaty lodowej, smarujemy go majonezem i pikantnym ketchupem, następnie kładziemy podsmażone krążki cebuli, plaster pomidora, plastry ogórków kiszonych, kotlecika z serem żółtym, kilka liści rukoli, posypujemy listkami bazylii. Hamburgera przykrywamy górną częścią bułki.
     
S M A C Z N E G O !!!