Światowy Dzień Hamburgera
28 maja 2020r.
Różne oblicza bułki z kotletem:)
Nie ma chyba nikogo, kto chociaż raz w życiu nie spróbowałby hamburgera.
Ta najsłynniejsza na świecie kanapka mająca dziesiątki odmian i wariacji i miliony
fanów, doczekała się nawet swojego święta. 28 maja obchodzimy światowy dzień
hamburgera. Aż trudno uwierzyć, że historia tego kulinarnego klasyka rozpoczęła
się dopiero na początku XX wieku.
Skąd wziął się hamburger?
Danie, które powszechnie jest uważane za symbol
Ameryki swoim rodowodem sięga niemieckiego Hamburga. W krótkim czasie stało się
jednym z najczęściej serwowanych posiłków na nowojorskim nadbrzeżu. Po raz
pierwszy w amerykańskiej restauracji hamburgera podobnego do dzisiejszego
przygotowano w 1838 roku, natomiast pierwsza prasowa wzmianka o "Hamburg
steaku" opublikowana została dopiero 50 lat później. Jednak prawdziwa
rewolucja nastąpiła na początku XX wieku, kiedy to garncarz Fletcher, który
prowadził bar w Teksasie, zaproponował swoim gościom mielony kotlet na grzance
z sałatą, musztardą i majonezem.
Klasyczny hamburger, czyli wołowy, mielony kotlet grillowany, plasterek
sera, sałaty, pomidora lub korniszona z dodatkiem musztardy
i majonezu to dziś tylko podstawa do wielu smakowych wariacji
– spotkamy burgery z dodatkiem karmelizowanego buraka, gruszki,
a nawet pomarańczy. Częstym dodatkiem jest także ser feta, rukola,
ser
pleśniowy, pieczona dynia, pesto lub śliwki.
Smak klasycznego
hamburgera przełamany wyszukanymi dodatkami jest zaskakujący i daleki
od wspomnienia z sieci fast food. To prawdziwa poezja smaku.
A oto kilka ciekawych faktów o burgerze:
Przeciętny Amerykanin jada hamburgera trzy razy w tygodniu,
co daje łącznie14 milionów hamburgerów rocznie.
Gdyby ustawić je jeden obok drugiego mogłyby okrążyć kulę ziemską aż 32 razy.
Rekordowy hamburger został przyrządzony w 1982r.w mieście Rutland,w Północnej Dakocie.Przygotowaniem rekordowego burgera zajmowało się aż 10 000 osób,a sam kotlet ważył
aż 1628 kilogramów.
aż 1628 kilogramów.
Najdroższy burger został sprzedany na aukcji dobroczynnej
i kosztował 10,000 dolarów,był doprawiony truflami i płatkami
24-karatowego złota.
i kosztował 10,000 dolarów,był doprawiony truflami i płatkami
24-karatowego złota.
Obecnie ta potrawa jest popularna na całym świecie.
W Polsce od niedawna możemy również zauważyć zwiększone zainteresowanie burgerami i coraz częściej powstają restauracje serwujące specjały kuchni amerykańskiej.
Najlepszym sposobem na celebrowanie święta burgera, będzie zjedzenie tego wyśmienitego dania. A gdzie znaleźć najlepszego hamburgera w mieście? Oczywiście w swojej kuchni!
Namówcie swoją rodzinkę do
świętowania Dnia Hamburgera w swoim domu. Przygotujcie hamburgera wg swoich
pomysłów. Mniam pychota!
Przepis na zdrowego,domowego hamburgera
Składniki:
- 4 bułki z ziarnami
- ok. 350 g mięsa mielonego
- 4 większe plasterki sera żółtego
- 1 pomidor
- 2 ogórki kiszone
- 2 średnie cebule
- garść rukoli
- sałata lodowa
- majonez, ketchup
- sól, pieprz,bazylia, oregano
- bazylia świeża, pietruszka
- masło lub oliwa/olej
Jedną cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle.Następnie
dodajemy ją do mięsa mielonego wraz z przyprawami: solą, pieprzem, bazylią, oregano, pietruszką. Formujemy
kotlety- nie za duże; każdego kotlecika spłaszczamy dłonią. Drugą cebulę
kroimy w plastry i lekko podsmażamy na patelni.
Pomidora i ogórki kroimy w plasterki. Bułki przekrawamy wzdłuż i każdą
cześć podgrzewamy na ruszcie opiekacza. Rozgrzewamy patelnię z odrobią
tłuszczu i smażymy kotlety przez około 2- 3 minuty na złoty kolor. Pod
koniec smażenia kładziemy na nie po plasterku sera żółtego (ma się
rozpuścić na nim). Po usmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik, w
celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Na dolnej części bułki układamy
liść sałaty lodowej, smarujemy go majonezem i pikantnym ketchupem,
następnie kładziemy podsmażone krążki cebuli, plaster pomidora, plastry
ogórków kiszonych, kotlecika z serem żółtym, kilka liści rukoli,
posypujemy listkami bazylii. Hamburgera przykrywamy górną częścią bułki.
S M A C Z N E G O !!!