1 czerwca obchodzimy Światowy Dzień
Mleka. Mleko prawie na całym świecie stanowi ważny składnik codziennego
jadłospisu. Mleko jest bogatym źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych
i mineralnych. Produkty mleczne zawierają witaminy z grupy B oraz witaminy
rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E. Do ważnych składników mineralnych należą
potas, magnez, fosfor oraz cynk. Dlatego mleko oraz przetwory mleczne powinny
być codziennie spożywane, zarówno przez dzieci jak i dorosłych. 2 szklanki
mleka lub 30 g sera żółtego zaspokaja dziennie zapotrzebowanie organizmu na
wapń. Wapń jest bardzo ważnym pierwiastkiem, który stanowi budulec kości,
wpływa na prawidłowe funkcjonowanie serca, płuc i innych narządów wewnętrznych.
Wapń wraz z witaminą D zapobiegają pojawieniu się osteoporozy, która prowadzi
do zwiększonej podatności na złamania. Mleko spożywane jest na całym świecie. Według raportu na Foodsci.ca na
pierwszym miejscu znajduje się Finlandia w rankingu państw o największej
liczbie konsumentów mleka krowiego i przetworów mlecznych. Przeciętny obywatel
tego państwa spożywa ponad 180 litrów mleka rocznie. Na kolejnych miejscach
plasują się Szwecja i Irlandia, w których ilość spożywanego mleka wynosi ponad
120 litrów na osobę. Prawie z każdym rokiem rośnie światowa produkcja mleka
oraz przetworów mlecznych. Polska jest jednym z największych producentów mleka
na naszym kontynencie, ale nie przekłada się to na spożycie mleka i jego
przetworów. Wiele innych krajów przegania nas w tym względzie.
Innymi produktami mlecznymi, bardzo chętnie spożywanymi w skali globalnej są
sery żółte. Łącznie istnieje ponad 4000 gatunków sera, zaś w Polsce
wytwarzanych jest około 90. Sery dojrzewające stanowią bogate źródło białka,
wapnia i witaminy B 12. Sery żółte zawierają o wiele więcej wapnia od serów
twarogowych. Polskie sery wyróżniają się doskonałą jakością oraz niewielką
ilością soli. Norma europejska wynosi 2,5%, zaś w polskim wyrobie nie
przekracza 1,5%. Coraz więcej osób zaczyna wyrabiać sery żółte według domowych
przepisów. Takie sery, podobnie jak domowy chleb czy inne produkty nie
zawierają chemii oraz dopasowane są do gustu domowników. Mleko i najróżniejsze
przetwory mleczne, ze względu na dobroczynne składniki stanowią źródło dobrego
zdrowia.
Mleko znane jest od tysiącleci
jako bardzo wartościowy produkt spożywczy. Od chwili, gdy człowiek zaczął prowadzić osiadły tryb życia, mleko zwierząt domowych
stało się dla niego bardzo ważnym pokarmem. Najbardziej znanym i najczęściej
wykorzystywanym przez człowieka jest mleko krowie, jakkolwiek są kraje w
których spożywa się mleko pochodzące od innych zwierząt np. kóz, bawołów,
wielbłądów czy jaków. Mleko jest niezbędnym i najbardziej wartościowym
składnikiem diety człowieka. Jest najlepszym źródłem wapnia, który pomaga w
prawidłowy sposób budować kości. Bogate jest również w składniki mineralne,
witaminy D i A oraz z grupy B. Zaopatruje nasz organizm w białko – podstawowy
budulec naszych komórek i tkanek, a także w węglowodany, dostarczające nam
energii każdego dnia. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu i wzrostu kości
potrzebne są dzieciom 2 szklanki mleka dziennie. Wapń – mocne i zdrowe kości
oraz zęby Białko – podstawowy budulec organizmu Witamina A – dobry wzrok
Witamina B2 – piękna i zdrowa skóra Witamina D - razem z wapniem budują mocne
kości Nie można zapomnieć również o tym że nie każdy może pić mleko z powodu
alergii – uczulenia i dlatego ten ważny składnik można zastąpić mlekiem
roślinnym – sojowym.
Zagadki:
- Ten biały napój daje ci zdrowie.
Nie możesz zgadnąć kotek ci powie.
- Choć dziurek w nim sporo, łatać ich nie
trzeba.
- Zjem go z apetytem razem z kromką chleba.
- Też ma mleko w swoim składzie, żółty na
kanapkę kładziesz.
- Choć się zielonej trawy naje, to
białe mleko daje.
- Cztery kopytka, rogi i bródka… Już wiesz,
kto wyjadł kapustę z ogródka.
„Tylko nic nie mówcie krowie” Halina
Szayerowa
Nabiał
- produkt, smaczny, zdrowy
Dostajemy
go od krowy
Tylko
nic nie mówcie krowie
Jak
się krowa o tym dowie,
To
się jej przewróci w głowie
I
gotowa narozrabiać
I
przestanie nabiał dawać,
Czyli:
mleko, masło , sery i śmietanę na desery!
Krótkie rymowanki:
„Kto mleko pije, długo żyje!”
„Mleczne pyszności na zdrowe kości!”
„Mleko pijemy, zdrowo żyjemy”
„ Gdy produkty mleczne jemy szybko rośniemy
chodzimy,
skaczemy, biegamy i zdrowo się uśmiechamy”
„Kto chce silnym, być musi zawsze
mleko pić” ”Aby zdrowym być,
trzeba bardzo dużo mleka pić”
PROPOZYCJA PRZEPISÓW KULINARNYCH
DO WYKONANIA W DOMU:
Lody „Krówka”
Składniki: 2 szklanki śmietany
kremówki 36% puszka masy krówkowej ½ szklanki rodzynek 4 łyżki orzechów
włoskich Przygotowanie: Śmietanę ubij na sztywno mikserem. Dodawaj powoli masę
krówkową, cały czas miksując. Posiekane orzechy i rodzynki wsyp do masy.
Wymieszaj łyżką lub łopatką. Przełóż masę do pojemnika, który można mrozić i
włóż do zamrażarki. Po około 1 godzinie wyjmij lody z zamrażarki i ponownie
zamieszaj. Pozostaw lody na kilka godzin w zamrażarce.
Sałatka owocowa z twarogiem
Składniki: 1 grejpfrut 1 pomarańcza
garść ciemnych winogron ½ puszki ananasa 100 g białego sera 1 łyżka miodu
listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Umyj owoce i miętę. Obierz grejpfruta
i pomarańczę. Pokrój wszystkie owoce na mniejsze kawałki. Przełóż do miseczki,
dodaj pokrojony w duże kostki biały ser. Polej łyżką miodu i udekoruj listkami
mięty.
Serowe szaszłyki na zimno
Składniki: po 80 g sera gouda,
ementaler, sera pleśniowego camembert, cheddar kiść słodkich winogron – mogą
być zielone, ciemne bądź różowe garść suszonych śliwek garść suszonych moreli
2-3 łyżki nasion czarnuszki Przygotowanie: Pokrój wszystkie rodzaje sera w
kostkę o boku 2 cm. Umyj winogrona. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj
wszystkie rodzaje serów, przeplatając je owocami. Przygotowane w ten sposób
szaszłyki posyp aromatycznymi nasionami czarnuszki.
Serowo – warzywny jeżyk
Składniki: ½ melona 80 g sera gouda
80 g sera typu feta 80 g sera zamojskiego słoiczek oliwek czarnych lub
zielonych 1 papryka czerwona 1 papryka zielona słoik bardzo małych ogórków
konserwowych ok. 250 g pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Odsącz ogórki i
oliwki. Umyj paprykę i pomidorki. Przetnij paprykę na połowę i usuń gniazda z
nasionami. Pokrój ją na mniejsze kawałki. Wszystkie rodzaje sera również pokrój
w kostkę. Na wykałaczki nadziewaj w dowolnej kolejności składniki – po 3-4 na
jedną wykałaczkę. Na końcu nabij koreczki na połówkę melona, aby powstał z
niego serowo-warzywny jeżyk.