DZIEŃ PARZENIA I SMAKOWANIA HERBATY
W czwartek naszą świetlicę wypełniły zapachy świeżo parzonej herbaty.
Ten aromatyczny napój pochodzi z Chin. Legenda głosi,że początki herbaty sięgają 2737 roku p.n.e i mitycznego cesarza Shennong'a,który zawsze gotował wodę przed jej spożyciem. Pewnego razu do wrzątku wpadło kilka liści z pobliskiego krzaka, które ku zdziwieniu cesarza odbarwiły wodę i nadały jej ciekawy aromat i smak. Władca był tak zachwycony swoim przypadkowym odkryciem,że wkrótce rozpowszechnił herbatę w całym państwie.
Świetliczaki miały okazję próbowania kilku rodzajów herbaty i oceniania ich smaku. Uczniowie chętnie podejmowali wyzwanie i zachwalali aromaty kolejnych napojów.
Według ich oceny najwięcej punktów za najlepszy aromat i smak zdobyły herbaty: biała, owocowa i kwitnąca.
ZAJĘCIA ODBYŁY SIĘ W RAMACH OGÓLNOPOLSKIEGO PROJEKTU EDUKACYJNEGO "ŚWIETLICZAKI NA TROPIE KOLORÓW ŚWIATA. ŻÓŁTY -AZJA"